FB-diskussion ang bemötande av SD-sympatisörer

”Hatdrev emot en person som skapade en SD-logga i en FB-grupp – är det ok, och hur kan jag reagera?”

Många har rätt till sin ilska, men jag känner att mycket av detta mob-mentaliteten har grund i samhörighet utan självinsikt.
När folk med samma värderingar som SD säger att SD är skit och nazister är värst, så har jag misslyckats. Ingen lär sig, och ilskan är inte på något sätt rättfärdigad eller ens vettig.
Är du POC eller har själv drabbats av rasism – var arg. Äg din ilska. Men är du vit utan några destruktiva erfarenheter av bla SD – sluta ventilera din ilska på en jävla tröja, ok?!

Att vara emot, att säga ‘Detta är inte ok i vår grupp’ är sjukt givande och konstruktivt. Att reagera med sinneslös ilska är inte givande.
Allt måste inte vara givande, och många har rätt till sin ilska – men det finns också många som ventilerar utan någon vettig grund. Som inte fattar riktigt VARFÖR SD är dåligt, men vet att de ‘borde’ tycka så, och därför hänger med.
För mig är det viktigare att utbilda än att smutskasta personer och ord – även om det är åt ‘rätt’ håll, så att säga. För allt det gör är att dela upp samhället mer, och i den mån det går, är det viktigt att hindra det.

”Varför? SD är skit. Och skit på bordet ska inte behandlas som något annat heller”

SD är skit. Alla personer som röstar på SD är individer. Ilska kan vara givande, och utvecklande, men mot enskilda individer kan det vara katastrofalt, och det kan skapa trauma som i längden förstör mycket mer än vad en kan vänta sig

”Individer är de. Men individer som har en fruktansvärd människosyn. Inte sagt att de ska hotas eller förföljas, men de ska ha det jävligt jobbigt att framföra sina åsikter” 

Precis

”SD är skit pga rasister. Men de är även skit pga borgerliga, konservativa, arbetar- och kvinnofientliga. Jag har mängder av skäl att hata SD och berätta det för de som röstar på dem trots att jag är vit. Jag har dessutom gott om kamrater som kommer drabbas ännu mer direkt av deras politik och som allierad till dem gör jag vad jag kan. Tycker det känns skitmärkligt att lämna all kamp till rasifierade. SD:s skit drabbar oss alla på ett eller annat sätt. Det betyder inte att jag måste smutskasta personer, men till en som stolt visar upp rasistiska sympatier kommer jag delge min ståndpunkt.”

Det var en otillräcklig formulering från min sida – tanken var att om en inte själv har skäl till ilska emot SD så ska en vara tyst och lämna det åt dem som har kunskap och investering i vad de påverkar. Många hatar pga det är ‘rätt’ – ett hat som bara driver till att ge dem mer kraft, i slutändan, för det är så enkelt att motbevisa sådant hat

”Jag förstår. Men isf så inbegriper ju det en himla stor del av befolkningen. Typ alla som inte sympatiserar med dom.”

Det är väl därför de är i vår regering atm? För folk röstar på dem utan att vilja erkänna det, för det är otroligt dåligt att rösta på dem – även fast de egentligen inte håller med. Inga röstare är så tysta om vad de röstar som SD-röstare. Och vi kan sällan lösa problem om vi inte talar om dem.

Sen är jag autistisk med fobi mot konflikter – jag deltar gärna i utbildande konversationer, men när hat från samma sida som jag står på börjar flöda, då flyr jag. För jag kan inte hantera det. Och jag undrar hur många vettiga åsikter som försvinner till förmån för personer som inte vet varför de hatar som de gör.

”Jag är inte heller nåt fan av hat i diskussioner. Men jag förstår ändå inte riktigt hur du menar nu. Tänker du att anledningen till att SD är så stora är att människor inte vågar säga att de röstar på dem?”

”Jag kan inte hålla med dig där. Ska HBTQ personer och poc kvinnor ta fighten själva? Nej. Vi måste alla stå bakom.
Annars blir det som den där som delas flitigt nu. De kom inte efter mig utan för Judarna. Jag är inte jude så jag sa inget. Osv
Sensmoralen är att Tillslut kom de för berättar personen själv och då fanns det ingen kvar som protesterade.”

Är sjukt trött och slut i huvudet atm. Men känslan jag har är just att folk röstar på något de inte helt kan stå för, för att de vill ha förändring, men vet inte riktigt hur de får sådan förändring. Om en sitter på massa privilegier, som att vara vit och ha en fast inkomst och vara NT (till exempel), så är det mycket mer givande att hålla en konversation ang varför en röstar som en gör, och vad för förändring en vill ha, än att sprida hat.

Det finns många sätt att stödja en samhällelig förändring. Och om en har möjlighet att inte uttrycka hat, så är det värt att ta den konversationen

IWn8HPQ

”Jag håller som sagt med om att hatspridande inte är en särskilt konstruktiv väg att gå. Däremot tycker jag inte att ilska måste innebära hat. Och jag förstår inte riktigt din senaste bild. Om man inte kan övertyga med fakta och statistik – vad ska vi då göra? Ingenting alls?”

”Den bilden säger att vi ska låta dom hållas…”

Ilska är inte hat alla gånger. Jag avskyr hat. Det finns fler sätt att argumentera än att övertyga. Jag använder många av dem, vid behov, men det är för mycket för att ta i en enskild FB-post. Hoppas denna kan hjälpa?
Iaf, jag avgår atm. Lycka till

”Förstår jag rätt i att du säger att endast Poc ska reagera mot SD?”

Nej

7 Unmistakable Signs Your Allyship Is Performative

Poc är dem som (bland flera andra grupper) har störst rätt till ilska och hat gentemot SD’s värderingar och dem som röstar på dem – dvs, dem som har mest rätt att inte ta ‘diskussionen’, utan kan istället agera känslosamt och med rent hat och vara rättfärdigade i det. Men ju fler privilegier en har, desto större påverkan har det att ta konversationen – istället för att agera med synbart hat.
Min känsla är att många privilegierade (speciellt vita) personer agerar med hat endast för att visa upp hur Woke™ de är, medan de faktiskt inte gör något för att vara verkliga allierade.

Slutsats: Hat från privilegierade (speciellt vita) personer gentemot vanliga individer (som tex inte aktivt vigt sitt liv till nazism) kan göra mer för att stärka dessa destruktiva grupper än motverka dem

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s